04/03/2021

Militaire onderscheiding

Militaire onderscheiding

Een militaire onderscheiding is (doorgaans) een medaille die wordt toegekend aan een militair voor goed of bijzonder gedrag. Sommige onderscheidingen worden toegekend omdat iemand een bepaalde tijd in dienst is, sommige omdat iemand aan een bepaalde campagne of vredesoperatie heeft deelgenomen; maar de hoogste onderscheidingen worden toegekend voor moed in oorlogstijd.

De hoogste Nederlandse militaire onderscheiding is de Militaire Willems-Orde (MWO).

De Orde van Oranje-Nassau wordt ook “met de zwaarden” uitgereikt.

Onderscheidingen van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers en andere verenigingen van veteranen

 • Het Bondskruis van de Bond van Nederlandse Oorlogs- en Dienstslachtoffers
 • De Bondsmedaille voor meerjarig lidmaatschap van de Bond van Nederlandse Oorlogs- en Dienstslachtoffers
 • De Bondsmedaille van de Bond van Wapenbroeders
 • Het Borstkruis van de Stichting Vriendenkring van oud-Natzweilers
 • Het Erekruis voor Verdienste van de Nederlandse Bond voor Oud-Strijders
 • Het Kruis van Verdienste van de Koninklijke Vereeniging van Nederlandsch-Indische Oud-Strijders van Land & Zeemacht

“Je Maintiendrai” 1903

 • Het Kruis van Verdienste van de Nationale Bond “Het Mobilisatiekruis”
 • Het Borstkruis van de Stichting Vriendenkring van oud-Natzweilers 1940-1945
 • Het Kruis van Verdienste van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren 1960
 • Het Verenigingskruis van Verdienste van de Nederlandse Bond van Oud-Strijders – Veteranen Legioen Nederland 1983-1986
 • Het Verenigingskruis van Verdienste van de Bond van Wapenbroeders 1986
 • Het Verenigingskruis van Verdienste van de Nederlandse Bond van Oud-Strijders-Veteranen Legioen Nederland

Medailles

Om de militair te onderscheiden voor diverse in zijn loopbaan gehaalde mijlpalen heeft men binnen Defensie tevens de mogelijkheid om de militair te decoreren met een of meerdere medailles. Tijdens de Regionale Veteranendag wordt het bijzonder gewaardeerd als de veteranen hun medailles dragen. Echte deze dienen dan wel model te zijn opgemaakt en te worden gedragen boven de linkerborstzak. Het veteraneninsigne en eventueel de witte anjer dienen op de rechter revers te worden gedragen. Hoewel er geen officieel voorschrift is voor het dragen van onderscheidingen door veteranen, worden in deze de richtlijnen zoals deze zijn vastgelegd in het voorschrift Ceremonieel van de Krijgsmacht en het Veteranen Platform gevolgd.

Batons

Batons zijn kleine stukjes lint, 27 bij 11 millimeter in formaat, welke door personen in uniform gedragen worden ter vervanging van draagmedailles. Deze batons worden naast elkaar in één of meerdere rijen gedragen boven de linkerborstzak. Bij de landmacht, luchtmacht en het Nederlandse Rode Kruis in rijen van vier. Bij de marine en de politie in rijen van drie.

Medailles, welke dezelfde kleur lint hebben, kunnen in miniatuurvorm op de baton worden gedragen. Sterren, kronen of palmen worden op de baton gedragen, ter onderscheid van graden. Bij ridderorden worden zogenaamde rozetten op de baton gedragen. Bij de graden hoger dan officier wordt er onder deze rozet een stukje galon gedragen, aan beide zijden van de rozet 5 millimeter uitstekend. Bij commandeur is deze galon geheel zilver, bij grootofficier half goud / half zilver en bij het grootkruis geheel goudkleurig.

Hieronder kunt u de draagvolgorde der Nederlandse onderscheidingen bekijken. Binnen deze draagvolgorde zijn de meeste Nederlandse onderscheidingen opgenomen sinds 1815. Sommige hiervan zijn nooit als baton gedragen, maar zijn wegens compleetheid opgenomen.

Meer gedetailleerde informatie betreffende medailles en batons vindt u hier.

Links:

Draagvolgorde van de Nederlandse onderscheidingen

Lijst van Nederlandse onderscheidingen

Besluit militaire medailles

Nederlandse Ridderorden en Onderscheidingen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest